Заек с картофи на фурна
Печен заек в гювеч със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 заек
- 5-6 картофа
- 300 грама гъби
- 2 глави кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 2 моркова
- половин чаена чаша бяло вино
- 1 пакетче масло (125 грама)
- 2 сушени доматчета (по желание)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици нарязан магданоз
За маринатата:
- 1 литър вода
- 2 нарязани стръка целина
- 3-4 нарязани стръка пресен магданоз
- 1 чаена чаша бяло вино
- 5-6 лъжици олио
- 2-3 щипки сол
- 3 дафинови листа
- 7-8 цели зърна черен пипер
- 5-6 цели зърна бахар
Начин на приготвяне:
Заека се измива и подсушава много добре. В дълбок съд, който да побере заека разполовен, слагаме всички продукти за маринатата и ги разбъркваме. Слагаме месото вътре и оставяме да престои една нощ или поне 3-4 часа, за да поеме всички вкусове от съставката на маринатата.
Нарязваме морковите, лука, гъбите, картофите, доматчетата и пресоваме чесъна.
В гювеча поставяме маринования заек и около него равномерно всички нарязани зеленчуци. Между тях слагаме маслото, нарязано на бучки, поръсваме малко сол и черен пипер навкус, наръсваме с нарязания магданоз и сипваме виното и една чаена чаша студена вода.
Захлупваме гювеча и печем първоначално 15-20 мин. на 200 градуса и после около час и половина на 150 градуса до готовност на месото (проверяваме с вилица). После печем 10-тина минутки без капак, до лек загар на ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ