Задушено месо със сини сливи и бира
Гозба с два видна месо в бирен сос със сини сливи.
Необходими продукти:
- 500 г свински ребърца
- 400 г телешко месо
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1 червена малка люта чушка
- 10-15 сини сливи в зависимост от големината
- 1 бутилка 330 мл бира
- 4 скилидки чесън
- 2-3 клонки розмарин
- сол (аз ползвам морска)
- черен пипер на зърна
- бахар по желание
- дафинов лист по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо измийте и нарежете на големи хапки.
2. Нарежете моркова на едри кубчета, лука на четвъртини, а лютотот чушле наситнете. Сините сливи измийте и разполовете, като махнете костилката.
3. В суха тенджера, сгорещена на силен огън запечете свинските ребърца съвсем за кратко, колкото да хванат коричка. Махнете ги и на тяхно място добавете телешките хапки.
4. Щом телешкото се запече, добавете свинското, залейте с бирата, сложете морковите, лука, небелените скилидки чесън - цели, лютата чушка, сините сливи и подправки. Затворете под капак и оставете да се готви на среден огън около 2 часа
5. След това махнете капака, разбъркайте и гответе още 10-тина минути като усилите огъня.
6. Накрая извадете дафиновите листа и клонките розмарин и сте готови да сервирате. С вкусен хляб, разбира се, защото този сос е просто невероятен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ