Задушено зеле с масло по ямайски
Зеле на тиган с моркови, лук, чушки и домати.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1 голям морков около 150 г
- 1 глава лук около 100 г
- 4 скилидки чесън
- 2 сладки чушки - може различен цвят за по-шарено
- 250 г чери домати
- 700 г бяло прясно зеле
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1-2 люти чушлета по желание
- 1-2 стръка пресен лук
- 1 с.л. захар
- 30 г масло
- пресен лук и магданоз за гарниране при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете чушките и зелето по отделно на тънки полумесеци. Лука наситнете, чесъна намачкайте, чери доматите измийте и разполовете, пресния лук нарежете на тръбички, а моркова - на тънки дълги тресчици.
2. Сгорещете олиото в тиган, запържете моркова за 4 минути, добавете лука и чесъна, гответе още 2 минути, след това и сладките чушки и гответе 2 минути.
3. Изсипете чери доматите, разбъркайте и добавете зелето. Овкусете със сол, черен и червен пипер, сушен магданоз. Добавете люти чушлета по желание и тръбичките пресен лук. Размешайте добре, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се готви 15-20 минути като периодично наглеждате.
4. Поръсете захарта, прибавете бучката масло и разбъркайте. Щом маслото се разтопи и зацвърчи, оставете още 2 минути и махнете от огъня.
5. Поднесете с поръска от пресни листа магданоз или нарязани косо стебла зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ