Задушено говеждо по китайски
Телешко по китайски с гъби, джинджифил и лук.
Необходими продукти:
- 1 чаша вряща вода
- 1/2 купичка сушени гъби шийтаке
- 500 грама говеждо месо нарязано на късове
- 1/2 глава нарязан на ситно лук
- 2 стръка пресен лук нарязан на ситно
- 1 чаена лъжичка настърган джинджифил
- 2 скилидки счукан чесън
- 2 чаши бульон
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица соев сос
- 1 супена лъжица саке
- 1/2 чаена лъжичка сечуански пипер
- 2 звездовидни анасона
- 1 парченце карамфил
- 3 сушени червени люти чушки
- 1 пръчка канела
- 1 чаена лъжичка сусамово олио
Начин на приготвяне:
1. Накиснете за около 30 минути сушени гъби във вряща вода.
2. Извадете гъбите, нарежете ги и ги оставете настрани.
3. Прецедете течността от гъбите. Отстранете парченцата и утайката, оставете си 1 чаша от течността.
4. Сотирайте говеждото месо докато потъмнее. Добавете лука, чесъна и джинджифила. Пържете няколко минути. Добавете изцедения гъбен сос, двете чаши бульон, кафявата захар, соевия сос, сакето, сечуанския пипер, звездовидния анасон, карамфила, сушените чушки и пръчката канела.
5. Покрийте съда, намалете температурата и оставете да къкри за около час. После изсипете и гъбите, разбъркайте.
6. Оставете отново да къкри заедно с говеждото месо около 40 минути, докато месото омекне.
7. Извадете говеждото с решетъчна лъжица, махнете звездовидния анасон, карамфила, сушените чушки и пръчката канела.
8. Оставете останалата течност да ври докато изври и остане около 1 купичка. Сложете говеждото месо.
9. Сервирайте ястието поръсено със стръкчета пресен лук, сусамово олио върху канапе от ориз със соев сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ