Задушени свински ребра с картофи и сос
Свински ребра в тенджера с лук, картофи, моркови и сос.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1,5 кг свински ребра с месо по тях
- 3 глави лук - около 350 г общо
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 1 ч.л. сух чесън - на гранули или на прах
- 1 ч.л. сух кориандър
- 2 дафинови листа
- 700 мл вода
- 1 кг картофи + 3 с.л. олио + сол
- 5 скилидки чесън
- 1 морков
- стрък пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Разделете ребрата на 4 или 8 парчета. Лука нарежете на полумесеци.
2. Сипете 3 с.л. олио в голям дълбок тиган или в тенджера и сгорещете на силен огън. Сложете ребрата за 4 минути първо от страната на месото и след това обърнете за още толкова време и от страната с кокалите.
3. Добавете лука, разпределете го в дупките между ребрата и намалете огъня на умерен. Поръсете изброените подправки и добавете дафиновите листа. Залейте с водата.
4. Щом заври намалете огъня на слаб, сложете капак и оставете да се готви 2 часа.
5. През това време обелете картофите, нарежете ги на полумесеци и запържете в силно сгорещено олио за 5-6 минути от всички страни колкото да хванат коричка. Направете си заготовки като наситните чесъна и моркова.
6. Когато времето за къкрене на ребрата изтече, извадете дафиновите листа, добавете картофите, морковите и чесъна и разбъркайте. Сложете капака и оставете да къкрят още 30-тина минути - докато картофите се разварят.
7. Поръсете с нарязан косо пресен лук и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ