Задушени пилешки кюфтета с тиквички
Печени кюфтета от пилешко месо с тиквички, лук и подправки.
Необходими продукти:
- 400 г тиквички + 1/2 ч.л. сол
- 100 г лук (1 средна глава)
- 750 г смляно пилешко месо (можете да помолите да ви смелят еднакви количества бутни пържоли и гърди или да изберете любимото си обезкостено пилешко)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 скилидки чесън
- листата на 1/2 връзка копър и 1/2 връзка магданоз
- 4 с.л. галета
- 1 яйце
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте тиквичките на едро ренде, прехвърлете в купа и добавете солта. Разбъркайте и оставете настрана да си пуснат водата.
2. Рендосайте в голяма купа лука на ситно ренде. Добавете каймата от пилешко, наситнените копър и магданоз (само листата), намачкания чесън, сол и пипер, галетата и яйцето. Замесете.
3. С ръкка изстисквайте рендосаните тиквички и добавяйте отцедената част при каймата. Замесете отново.
4. Изберете си голям тиган с незалепващо покритие, който има капак (диаметър 26-28 см.).
5. Сипете олиото колкото да намазни дъното без да го покрива. Сгорещете на умерен огън и подредете кюфтетата в тигана плътно едно до друго, но без да се застъпват. Гответе 3-4 минути докато хванат коричка и обърнете. Гответе още 2-3 минути и обърнете пак. Сложете капак, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 15 минути.
6. Обърнете отново кюфтетата, сложете капака за 3 минути и махнете от огъня. Свалете капака, за да не се отвърнат и след няколко минути можете да сервирате. По желание поднесете сос и гарнитура от зеленчуци или картофки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ