Желирано мезе с телешки джолан и пилешко
Едно вкусно подобие на пача с говеждо и птиче месо с дафинов лист, пипер и копър.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 1 кг телешко месо
- 1 телешки джолан
- 3-3,5 литра вода
- 3 супени лъжици желатин
- 3 или повече дафинови листа
- 3 или повече скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- няколко стръка копър
Начин на приготвяне:
1. Нарежете джолана на хапки, а телешкото месо накъсайте. Смесете ги и ги залейте със студена вода за 5 часа.
2. След това излейте водата, вземете голяма тенджера и сложете двата вида телешко и дафиновите листа да се варят на бавен огън за 5 часа. На третия час добавете и порцираното пиле да ври с тях.
3. Снабдете се с голяма силиконова формичка, на дъното на която предварително сложете клончетата копър.
4. Когато месото се е варило 5 часа, прецедете бульона от мръвките.
5. Изчакайте да се охлади месото, накъсайте го с ръце на ситно - както телешкото, така и пилешкото. Внимателно отстранете кости и жилки. След това го осолете и опипрете на вкус.
6. Добавете в леко притопления но не кипящ бульон желатина и намачкания или пресиран чесън.
7. Сложете месото във формичката и залейте с бульона. Приберете в хладилник за поне 24 часа, за да се образува хубаво желе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ