Желирано кафе с мляко
Бърз, но ефектен десерт с кафе.
Необходими продукти:
За желирания слой с кафе:
- 2 с.л. разтворимо кафе
- 5 с.л. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- 6 г желатин на прах
- 2 с.л. вода
За желирания слой с мляко:
- 1 ч.ч. мляко
- 1/2 ч.ч. прясна сметана
- 3 с.л. захар
- 4 г желатин на прах
- 1 с.л. вода
- екстракт от ванилия
За украса (по желание):
- натрошени зърна печено кафе
Начин на приготвяне:
По желание, може да направите този десерт и с някакъв алкохол, например бренди.
На желирания слой с кафе:
1. Накиснете желатина в 2 с.л. вода, заделете за няколко минути, докато се абсорбира напълно.
2. В тенджерка загрейте водата и захарта до кипване.
3. Прибавете кафето, разбъркайте и сложете накиснатия желатин.
4. Бъркайте, докато желатинът се разтвори напълно.
5. Оставете да се охлади за малко и налейте в чашки.
6. Сложете в хладилника и изчакайте да се стегне преди да добавите слоя с млякото.
На желирания слой с мляко:
1. Накиснете по същия начин желатина във вода.
2. В тенджерка на слаб огън загрейте млякото, сметаната и захарта докато се появят балончета по стените.
3. Прибавете желатина и малко екстракт от ванилия. Разбъркайте докато желатинът се разтвори напълно.
4. Охладете до стайна температура преди да изсипете върху слоя желирано кафе, като внимавате да не се разплисква.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ