Желирани свински крачета с телешко и зеленчуци
Халадец - руска пача от свински крачета в желиран сос.
Необходими продукти:
- 700 г свински крачета (3-4 крачета)
- 1 кг телешко филе
- 1 глава лук
- 2 стебла целина
- 3 моркова
- 4 дафинови листа
- 10 зърна бахар
- 2 литра вода
- 1,5 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 5 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре телешкото и крачетата. Целината нарежете на 2-3 парчета, махнете само най-горната люспа на главата лук, морковите измийте.
2. В тенджера на дъното подредете свинските крачета, отгоре - мръвките телешко на едро, след това сложете цялата глава лук, целите моркови, целината, дафиновите листа и бахара. Залейте с водата.
3. След кипване отпенете няколко пъти, сложете капак и оставете на умерен огън за 4 часа.
4. Махнете с решетъчна лъжица морковите, главата лук и целината. Не изхвърляйте морковите. Добавете намачкания на паста чесън, сол и пипер, разбъркайте и захлупете да къкри още половин час.
5. Извадете месото от бульона, охладете и нарежете на ситно. Нарежете морковите на кръгчета. Бульона прецедете и подгрейте отново.
6. В купички на дъното сложете по лист магданоз и резени моркови. След това разпределете месото. После залейте с бульона.
7. Приберете в хладилник за минимум 12 часа. Сервирайте студено. Ако искате да извадите от купичката, за да изглежда по-елегантно, натопете я до средата в тенджера с топла вода и обърнете в чиния.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ