Ечемичена каша с лук и моркови
Основно ястие от варен ечемик със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 400 г перлен ечемик
- 2 с.л. олио
- 150 г лук -1 голяма глава
- 200 г моркови - 2 средни моркова
- сол на вкус
- 3 скилидки чесън
- 1,2 л вода или бульон
- 2 дафинови листа
- 50 г масло
- пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Изсипете ечемика в купа, залейте с вода и бъркайте няколко минути докато зърната се измият добре. Излейте водата и сипете нова, така че да го покрива хубаво. Оставете да кисне 12 часа.
2. Лука нарежете на кубчета, морковите - на лентички.
3. Сгорещете олиото в тиган изапържете лука на умерен огън за 3-4 минути. Добавете и морковите и гответе още толкова, като периодично бъркате.
4. Изсипете водата от ечемика и го прехвърлете в тигана. Посолете, бъркайте две минути, след това пресирайте отгоре скилидките чесън и пак размешайте.
5. Залейте с вода или бульон, пуснете дафиновите листа и маслото, изчакайтте да кипне и сложете капак. Намалете огъня на умерен към слаб и оставете ястието да къкри 1 час.
6. Махнете капака, извадете дафиновите листа, разбъркайте и оставете да се готви без капак още 20 минути.
7. Разбъркайте финално, поръсете с нарязани косо перца пресен лук по желание и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ