Елегантно свинско на фурна с картофи, лук и масло
Печено свинско с картофи, масло и подправки върху лук.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- 1 кг свинско филе - цяло парче месо
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 1 ч.л. чесън на прах или 2 скилидки чесън
- щипка розмарин
- 2 картофа + зехтин и сол
- 1 ч.л. сух риган
- 50 г масло
- листенца свеж магданоз
Начин на приготвяне:
1. Главата лук нарежете на полумесеци и разпределете на дъното на тава с незалепващо покритие.
2. Смесете в купичка зехтина със солта, червения и черния пипер, розмарина и намачкания чесън или чесън на прах.
3. Свинското месо сложете на дъска или плот или разрежете напречно на пържоли, които обаче да не стигат до края на месото, а на 2/3 дълбочина. От 1 кг месо се получават около 8 разреза. Вземете така оформеното месо и го положете върху лука. С четка намажете сместа от подправки по мръвката като вкарвате и вътре в разрезите.
4. Обелете картофите, измийте ги и нарежете всеки на 4 или повече шайби. Изчислете броя на шайбите така, че да съвпадне с броя на разрезите.
5. Покапете картофите със зехтин, поръсете със сол и розмарин и напъхайте всяка шайба в разрез на месото. Отгоре сложете по парченце масло.
6. Увийте във фолио или сложете капак на тавата. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути.
7. След изваждане можете да сервирате директно или да махнете фолиото и да запечете на 180 градуса за още 8-10 минути. Преди поднсане поръсете със свежи листа магданоз.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ