Регистрация

Елда с кайма и сметана в гърне

Елда с кайма и сметана в гърне
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1925

Гювеч от елда с месо и маслен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. елда (гречка)
  • 250 г кайма
  • 100 мл животинска сметана
  • 40 мл олио
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 70 г масло
  • 2 глави лук
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • пресен магданоз или кориандър за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Елдата изсипете в гевгир или цедка, измийте под течаща вода и прехвърлете в гювеч, гърне или тенджерка с огнеупорни дръжки.

2. Наситнете лука и го запържете в олиото до златисто. Добавете каймата и гответе докато мръвчиците се разпаднат на трохички. После овкусете щедро с подправки и добавете доматения сос. Разбъркайте.

3. Изсипете запръжката в гювеча, отгоре залейте със сметаната и добавете 100 мл хладка вода. Разбъркайте без да се престаравате. Компонентите ще се смесят при печенето.

4. Преди да затворите гювеча, наредете резени масло отгоре. Похлупете и гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

5. Сервирайте топло и поръсено с наситнен пресен магданоз.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта