Каша от елда с гъби и сметана
Гювеч с елда, зеленчуци и сметанов сос с яйца.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. зърна елда (гречка)
- 200 г печурки (или друг вид пресни гъби по избор)
- 2 глави лук
- 3 яйца
- 50 мл животинска сметана
- 30 г кашкавал
- 50 г масло
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Почистете и наситнете гъбите, а лука нарежете на полумесеци. Сгорещете маслото в тиган на слаб огън и запържете в него гъбите и лука. Овкусете със сол и пипер.
2. Сварете елдата и я намачкайте на каша с консистенцията на тесто за кекс (средна гъстота).
3. Разбийте яйцата със сметаната.
4. В гювече с капак изсипете половината каша, после добавете цялата запръжка и след това сипете останалата каша. Отгоре залейте с яйчената смес и поръсете рендосания кашкавал. Можете да работите и в тава с високи бордове, като за капак използвате алуминиево фолио.
5. Запечете за 20 минути на 220 градуса под капак, после вдигнете капака, изключете фурната и дръжте вътре още малко докато се запече кашкавала.
6. Преди поднасяне поръсете с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ