Експресен козунак с готово тесто
Лесно великденско хлебче с канела и захар.
Необхосими продукти:
- 500 г готово тесто за пица, мекици или питка (купете си от магазина или си замесете по ваша рецепта; някои домашни хлебопекарни имат функция месене)
- 1 малка бучка масло (125 грама)
- 1 и 1/2 пакет канела
- есенция ром по желание
- 1 ч.ч. кристална захар
Начин на приготвяне:
1. Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см., ширина около 20-22 см. и дължина около 40-50 см.
2. Разтопете маслото на водна баня и го намажете щедро върху тестото. Можете да си запазите 20-тина грама за намазване на коричката.
3. Върху намаслената кора по желание покапете есенция ром или ванилия, поръсете канелата и 2/3 от захарта. Завийте на руло през ширината по дължина. Трябва да стане дълго стегнато руло.
4. Тук идва тънката част. С остър неназъбен нож разрежете рулото през средата по дължина така че да се образуват две дълги парчета. Усучете ги едно с друго като просто ги сплитате на плитка от два кичура. Вече се вижда красивата шарка на този великденски сладкиш. Можете да погледнете как се прави във видеото на източника.
5. Крайщата на получената усукана лента обединете и така ще стане венец. Прехвърлете го в тава, застлана с хартия за печене.
6. С четка намажете кората с останалото масло и поръсете останалата захар.
7. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 40-45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ