Великденски козунак по традиционна рецепта
Традиционен домашен козунак с локум и стафиди.
Тази рецепта за великденски козунак ми попадна миналата година по време на подготовката за празника. Опитах я в два варианта – с обикновено бяло брашно и с брашно за козунаци. Изненадващо, но козуначеното брашно не даде така добър краен резултат. Тестото стана прекалено лепкаво и не се оформи добре на плитка. Задължително за месенето на козунаци е да работите в добре загрято помещение.
Необходими продукти:
- 500 г брашно + още около 80 г за премесването
- 250 мл мляко
- 2 яйца + 1 жълтък
- 30 г прясна мая (¾ бучка)
- 160 г захар + още 30 за поръсване
- 1 пакет ванолова захар
- щипка сол
- 150 г масло
- 100 г стафиди + 50 мл ром
- локум и орехи по желание
Начин на приготвяне:
1. Нартошете с пръсти маята в купа и я залейте с 80 мл от млякото, което предварително сте загряли до около 40 градуса. Добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Оставете да шупне.
2. Накиснете стафидите в рома.
3. Пресейте брашното в голяма тава, добавете ваниловата захар, останалата захар и щипка сол. Разбъркайте и оформете кладенче.
4. Маслото разтопете на водна баня.
5. Изсипете в кладенчето шупналата мая, добавете яйцата и стафидите. Замесете с шпатула лепкава каша и започнете в нея да добавяте лъжичка по лъжичка маслото. Когато тестото стане достатъчно еластично, продължете с месене на ръка. Трябва да глътне малко над 2/3 от маслото. Останалото заделете за после.
6. Щом тестото се превърне в незалепваща по ръцете мека и еластична смес, прехвърлете на плота и продължете да месите. Трябва да вложите сила и да месите поне 10 минути, за да се овъздуши добре. Ако сте традиционалисти, след това го ударете между 20 и 50 пъти в плота, премесете отново и приберете в голяма намаслена купа.
7. Намажете тестото отгоре с разтопено масло и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса за поне 1 час на топло (не правете грешката да втасвате тесто в загрята фурна) докато обемът му стане по-голям от двойно на началния.
8. Набрашнете плота и премесете отново. Разделете на три топки и оставете да втасат за 15-тина минути.
9. Намаслете кръгла тава с високи около педия бордове.
10. Трите топки разтеглете на дълги фитили и след това спрелете на плитка. Плитката омотайте на кръг и прехвърлете в тавата. Намажете с останалото масло и оставете да втаса още 30-тина минути.
11. Пуснете фурната да загрява на 170 градуса без вентилатор. Във възлите на плитката вкарайте парчета локум, орехови ядки или бадеми и още сладости и хрупотевици, каквито ви хрумват. Намажете с разбития жълтък на третото яйце с 1 с.л. вода. Отгоре поръсете със захар. Ако имате едра – още по добре.
12. Печете една идея под средното ниво на загрятата фурна за 40-тина минути. След изваждане покрийте с хавлиена кърпа за 15-тина минути.
Готово! Време е да се похвалите с домашно направен козунак.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ