Домашно свинско в сладко-кисел сос
Пържени свински хапки в сладко-кисел сос с чушки и ананас.
Необходими продукти:
- 100 г бяло брашно
- 50 г царевично брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 450 г свинско, нарязано на хапки
- 1 ч.л. сол + 1 ч.л. царевично брашно
- 1 яйце
- 300 мл растителна мазнина за пържене
За соса:
- 2 с.л. олио
- 2 скилидки чесън
- 1 зелена сладка чушка
- 1 червена сладка чушка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2-1 ч.л. лют пипер (преценете си търпимостта към люто)
- 200 г ананас от консерва
- 100 г кафява захар
- 70 мл оцет (оризов е по рецепта, но става и с винен)
- 4 с.л. кетчуп
- 1 ч.л. царевично брашно
- сусам за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното с царевичното брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте хубаво.
2. В друга купа изсипете свинските хапчици, добавете 1 ч.л. сол + 1 ч.л. царевично брашно и разбъркайте. Чукнете отгоре яйцето и разбъркайте добре с ръце.
3. Изсипете свинските хапчици в сухтите съставки и омешайте нежно, за да полепнат брашната по месото.
4. Сгорещете олиото в тиган и пържете за 3-4 минути, като пускате хапките в горещата мазнина една по една. Вадете с щипки в съд, застлан с домакинска хартия.
5. Чушките нарежете на правоъгълници, чесъна наситнете, ананаса нарежете на малки парченца.
6. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган и запържете чесъна за 30 секунди. След това добавете чушките и гответе още 5 минути при периодично бъркане. Огънят трябва да е умерен.
7. Овкусете с черен и лют пипер, добавете ананаса и гответе 2 минути. Оформете кладенче в средата на тигана, изсипете захарта и залейте с оцета. Изсипете и кетчупа и оставете да къкри минута, като разбърквате.
8. На финала прибавете царевичното нишесте, рамешайте, вкарайте и свинските хапки в ястието, гответе две минути при периодично бъркане и махнете от огъня.
9. Докато е още топло разпределете в порции или прехвърлете в плато и поръсете със сусам.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ