Хрупкави сладко-кисели пилешки крилца
Пилешки крилца със сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 1 кг пилешки крилца
- мляко
За панировката:
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. царевично нишесте
- 1 яйце
- сол
- пипер
- олио за пържене
За соса:
- вода
- счукан чесън
- кетчуп
- захар
- меласа
- соев сос
- оцет
- препечени семена сусам
Начин на приготвяне:
1. Размразете пилешките крилца.
2. Оставете ги в мляко. Така ще премахнете характерната миризма на пилешко и ще ги омекотите. Оставете ги за около 30 мин.
3. Поръсете с пипер и сол всички крилца и оставете още 30 мин.
4. Докато чакате, пригответе панировката, като смесите брашното и царевичното нишесте. Използвайте повече царевично нишесте отколкото брашно, за да се получи хрупкава панировка.
5. Разбийте яйцето в купа.
6. Загрейте фурната до 200°С.
7. Когато пилешкото се маринова, потопете в яйце и с приготвената смес от царевично нишесте и брашно и отново в яйце.
8. Направете нещо като кутия без капак от алуминиево фолио и намажете дъното с олио.
9. Сложете пилешкото и пуснете вентилатора на фурната.
10. Намажете пилешките крилца с олио и оставете да се пекат.
11. След 10-15 мин. обърнете крилцата и печете още 10-15 мин.
12. Докато чакате пилешкото да се изпече, направете соса. В тенджерка смесете всичките необходими продукти за соса. По 1 лъжица кетчуп, захар и меласа на крилце, а останалите продукти в по-малки количества. Опитайте на вкус. След като кипнете сместа, трябва да е като тъмно-червен сироп. Заделете.
13. Когато крилцата станат златисти и хрупкави, смесете с все още горещия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ