Домашно маринована скумрия за мезе
Скумрия в марината от олио с лук и подправки.
Необходими продукти:
- 2 средни по размер скумрии, може да си ги вземете директно изчистени и без глава
- 1 глава лук
- 2 ч.л. кориандър на зърна
- 12 зърна черен пипер
- 10 зърна бахар
- 4 дафинови листа
- 2 ч.л. сол
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци и разделете на отделните влакна.
2. Рибата почистете от глава, опашка, перки. Разделете на 2 филета и почистете гръбнака и костите.
3. В малка тавичка сложете на дъното 1/3 от лука. След това подредете парчета риба почти плътно.
4. Поръсете отгоре с половината кориандър, сол, бахар и черен пипер. Счупете на половини дафиновите листа и положете 4 половинки. Поръсете още 1/3 от лука.
5. Подредете втори пласт риба и покрийте с останалите продукти. Залейте с олиото.
6. Покрийте със стреч фолио и оставете за 2 часа на стайна температура. След това приберете в хладилник за 2 дни.
7. Използвайте като мезе, добавка към салати и сандвичи или притурка към основното.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ