Домашно маринована риба във вино с лук
Мариновано рибно филе с лук, вино, карамфил, бахар и дафинов лист.
Необходими продукти:
- 400 мл червено сухо вино
- 1/3 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 дафинов лист
- 3 карамфилчета
- 4 зърна бахар
- 1 с.л. оцет
- 1 глава лук
- 500 г филе от херинга (маринована риба или капитанско мезе - продава се в студената насипна витрина на по-големите хранителни магазини; можете да си вземете и охладено рибно филе, ако не ви притеснява, че се консумира сурово)
Начин на приготвяне:
1. Изсипете виното в касерола и пуснете да се подгрява на умерен огън.
2. Докато чакате да кипне нарежете главата лук на кръгчета и по желание ги разпаднете на шайби.
3. Добавете в кипналото вино дафиновия лист, солта, захарта, карамфила и бахара. Сипете оцета и разбъркайте. Оставете да се вари 3 минути.
4. Добавете лука и варете още 3 минути. След това махнете от огъня.
5. Филетата риба подредете в тава плътно едно до друго, но без да се застъпват. Залейте с охладената до телесна температура смес.
6. Приберете в хладилник за 8-12 часа.
7. Вадете всяко филе върху хартия за печене и режете косо с нож на малки напречни филенца. Поднесете като мезе с украса от резени лимон и пресен копър по желание. Връзва се идеално с вина, бира, водка и ракия.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ