Домашни тънки палачинки без яйца
Смес за палачинки, която ги прави бели, тънки и без порички.
Необходими продукти:
- 500 мл топло прясно мляко
- 3/4 ч.л. сол
- 2 с.л. пудра захар
- 1 ч.ч. бяло брашно
- мазнина за печенето
- 50 грама разтопено масло за намазване
Начин на приготвяне:
1. Смесете млякото с брашното солта и захарта и разбъркайте с дървена лъжица до разпада на всички бучки.
2. Ако буците са упорити, минете сместа през цедка или сито. Накрая добавете няколко лъжици мазнина.
3. Сгорещете тиган с дебело дъно, а около зъбците на вилица увийте медицинска марля така, че да заприлича на бинтована кибритена кутийка. Натопете тази вилица в разтопеното масло.
4. Сипете 2 с.л. растителна мазнина във вече добре загрятия тиган и след това сложете от палачинковата смес.
5. Щом се опече от едната страна, обърнете и намажете готовата половина с масло, попило по марлята.
6. Когато извадите току-що изпечената палачинка, я сложете върху останалите с доскоро печената страна нагоре и пак намажете с масло.
7. Поднесете с плънка и топинг по желание. Палачинките с мляко и без яйца са нежни и тънки, нямат пореста структура, но съдържат в големи дози онзи сплотяващ семейството аромат на масълце и печено мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ