Домашни соленки с подправки и сусам
Домашни солени бисквити с билки - можете да направите в пържен или печен вариант като заместител на чипса.
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 и 1/2 ч.л. микс италиански подправки
- 1 ч.л. черен сусам - може и бял, но се забелязва по-трудно
- 100 мл гореща вода
- 10 мл зехтин
- олио за пърженето или едра сол за печенето
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете солта, италианския микс, сусама, други подправки по желание и разбъркайте добре.
2. Залейте с горещата вода и разбъркайте докато се абсорбира. Сипете зехтина, разбъркайте отново и оформете на твърда топка. Оставете да почине на стайна температура за 30 минути.
3. Разделете топката на 2 части и разточете върху набрашнен плот на тънка под 1 см. кора. С остър нож изрежете ромбове или квадрати. Направете същото и с втората кора.
4. Тук вече трябва да решите как искате да сготвите соленките. Можете да ги изпържите на маслена баня - стават златисти, леко мазнички и идеални за мезе, но пък по-калорични. Или да изпечете на фурна - ще са по-сухи, няма да се издуят така хубаво, но пък и няма да зареждат тялото ви с допълнителни мазнини. Преценете или опитайте като за първи път и в двата вариант.
5. За пърженето си подгответе решетъчна лъжица и чиния, застлана с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина. Сгорещете в малък дълбок съд олио, което да е поне на 3 пръста дълбочина. Пускайте едно по едно ромбчетата или квадратчетата и пържете на умерен огън за около минута - до образуването на златна коричка с вулканчета и кратерчета по нея. Вадете с решетъчната лъжица върху домакинска хартия и гответе следващата порция. Слагайте немного, за да не се застъпват и слепват.
6. Ако пък сте решили да печете, прехвърлете ромбчетата в тава, застлана с хартия за печене. Можете да гарнирате с едра морска сол или друга поръска по желание. На по-екстравагантното небце доста би му допаднала поръската от зрънца ким. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-9 минути - докато соленките станат златисти на места, но все още са предимно бледи. В противен случай при пожълтяване - ще са вече изгорели. Оставете да починат 5 минути след изваждане от фурната.
7. И двата варианта можете да сервирате с дип за топкане - намачкано авокадо с червен лук, барбекю сос или кетчуп, чеснова майонеза. Но дори и в чист вариант са си идеално мезе за пред телевизора, компютъра или семейна настолна игра.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ