Домашни соленки със сирене и кашкавал
Домашни солети, кифлички с кашкавал и хрусини с ким от содено тесто.
Солети със сирене, солети с кашкавал, солени кифлички, домашни стиклети и апетитни сиренени хрусини с ким - всичко това можете да направите от едно тесто, което се замесва специално за да е хрупкаво, ароматно и апетитно. А в канала Dazzle Spoon разкриват именно как се прави това тесто. Ако нямате машина за месене или миксер за теста, можете да работите и на ръка. Малко по-трудоемко е, но си заслужава, защото ще имате голямо количество домашно приготвени соленки.
В купа се смесват кисело мляко със сода, натрошено сирене, рендосан кашкавал и размекнато масло. Ако работите на ръка, директно разтопете маслото на водна баня, за да ви е по-лесно месенето. След забъркването на тези съставки се осолява и постепенно се добавя брашното. Вижте във видеото точните пропорции на продуктите. Когато се получи твърдо маслено тесто, се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за 2 часа.
Втвърденото и добре охладено тесто се разделя на 8 части. Всяка от тях се разточва на тънка кора и от нея вече можете да творите - да си оформите кифлички, в които по желание да приберете кашкавал, колбас или друго; да си направите солети, стиклети или соленки. А след като тестото придобие желаната от вас форма, намажете го с разбито яйце непосредствено преди печене и поръсете с ким, лют пипер, едра сол или друга подправка по желание.
Пече се 12-15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ