Домашни соленки с гъби и спанак
Тестени охлюви със солена плънка от спанак и гъби.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 150 г масло + 1 с.л.
- 2 яйца
- мляко (колкото поеме; около 100 мл)
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 250 г спанак
- 300 г гъби
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- 2 скилидки чесън
- листата на 1/2 китка магданоз
- сол и пипер на вкус (по-хубаво е с бял вместо черен пипер)
- 200 г пармезан, кашкавал, чедър, гауда или друго жълто сирене по ваш избор
Начин на приготвяне:
1. Пресейте в купа брашното, добавете студеното масло и претрийте на трохи.
2. Добавете содата, бакпулвера, солта и яйцето и започнете да месите тесто. Наливате по малко мляко докато се получи нелепнещо тесто. Увийте в стреч фолио или найлонов плик за храна и приберете в хладилника за 30-тина минути.
3. Докато тестото се охлажда, направете плънката. Сгорещете олиото и добавете 1 с.л. масло. Запържете наситнения лук и щом стане прозрачен, добавете и нарязаните на малки парченца гъби. Гответе докато пуснат водата си и вкарайте и спанака, нарязан на лентички. Гответе докато течността, отделила се от гъбите, изври напълно.
4. Подправете с намачкан на паста чесън, сол и пипер на вкус.
5. Извадете тестото. Разделете на 2 топки и едната разточете на кора върху набрашнено стреч фолио. Кората трябва да е с размери 15х25. Разпределете плънката, поръсете с рендосан кашкавал и с помощта на фолиото завийте на руло, като фолиото си остане като външна обвивка. Вкарайте готовия солен салам в хладилника и направете същото и с втората топка тесто.
6. Когато са добре охладени и двата тестени салама, внимателно махнете стреча от тях и ги преместете в тава, застлана с хартия за печене. Намажете с второто яйце хубаво тестото.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-45 минути докато тестото хване златиста коричка. После нарежете на охлювчета.
* Ако тестото стане достатъчно твърдо и не се рони, можете да нарежете охлювчетата още преди печене. Така стават по-красиви, но е по-трудно и ще ви се наложи да печете на няколко пъти. Времето за печене ще спадне на около 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ