Домашни сладки с мед и какао
Джинджърбред мен или обикновена курабийка - въпросът е в украсата.
Тези сладки можете да си изпечете за делнична закуска или междинно прихапване, но ако отделите още малко време за украса, се превръщат в празнична наслада.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 300 г пудра захар
- 3 яйца
- 1 с.л. какао на прах
- щипка сода
- 25 г мед (течен)
- 20 г масло
За глазурата:
- 1 белтък
- 100 г пудра захар
- хранителна боя по желание
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното със содата, какаото и пудра захарта в тава.
2. Добавете маслото и меда.
3. Чукнете и яйцата. Ако ще правите глазура, можете да добавите и жълтъка от четвъртото яйце.
4. Замесете тесто. Няма да е лесно за "водене", но проявете търпение.
5. Разстелете тестото на кора и разточете. С формичка за сладки изрежете курабийки. Дебелината им трябва да между 0,5 и 1 см. Ако се трошат и разпадат, приберете тестото в хладилника.
6. Изрязаните курабийки подредете с отстояние в тава, застлана с хартия за печене.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-12 минути (зависи от дебелината на сладките и спецификите на фурната). Ще познаете, че са готови по лекото и едва забележимо потъмняване на крайщата. Извадете щом го видите.
8. Охладете и чак тогава отлепете от хартията.
9. Ако ще правите глазура, разбийте белтъка на сняг и добавете пресятата пудра захар.
10. Можете да боядисате част от крема със сладкарска боя. Обрисувайте курабийките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ