Домашни понички с карамел
Карамелени понички с крем срене.
Бон Апети
Излъчен на 13.10.2017
Пържени понички с плънка от крем сирене и заливка от солен карамел със сметана правят Лора и Стоян като едновременно ни учат как се готвят домашни пържени понички, подобни на бухти, как се прави сладкарски крем с крема сирене и каква е рецептата за карамелена заливка за десерти.
Първо започваме с тестото. Смесваме брашно със сол, пудра захар, ванилова захар и яйце. Отделно загряваме на котлона мляко без да го кипваме. В него добавяме масло и бъркаме докато се разтопи. Температурата на млякото трябва да е около 40-тина градуса, защото след това в него влиза суха мая, която може да се пресече, ако е прекалено топло. После изсипваме мократа смес при сухите съставки и замесваме тесто. Оставяме го да втаса, премесваме повторно, изрязваме си рингове и ги оставяме да втасат, покрити с кърпа. След това ги пържим на маслена баня и вадим върху домакинска хартия, за да се отцедят. Не трябва да се докосват, защото ще се спихат.
Плънката правим като в купа на ръка разбиваме крем сирене с пудра захар и лимонова кора. Получава се свеж крем, който с помощта на пош вкарваме в поничките. След това разтапяме захар до карамелизиране в тиган. Заливаме я с течна животинска сметана и добавяме масло, което да сгъсти соса. Обогатяваме с минимално количество едра сол на кристали или люспи и топваме всяка от поничките в крема.
Но и това не е всичко - по желание можете да поръсите със смес от кристална захар и канела, която да е идеалната завършваща щриха на това вкусно и елегантно тестено десертче. А сега е време за хапване и наслада.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ