Домашни понички от извара
Домашни бухти с извара и сладка заливка.
Необходими продукти:
- 250 г извара
- 3 яйца
- 8 с.л. брашно
- 3 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. сол
- олио за пържене на маслена бяна
- пудра захар, мед, мармалад или топинг за сладоледи за заливка
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата със захарта. Минете изварата през широка цедка или гевгир като я рендосвате направо в купата прия разбитите яйца. Добавете солта и содата и разбийте отново с миксера. След това лъжица по лъжица вкарайте брашното. Може да се наложи да спрете още на 6-тата, ако сместа стане прекалено гъста. Трябва да е съвсем малко по-гъста от кексово тесто.
2. Сгорещете олио в тиган така, че да може да покрие поничките поне до половина. Пригответе си олио за намазняване на лъжичките, с които ще оформяте. Застелете си поднос с домакинска хартия. На него ще вадите поничките, за да се отцедят от излишната мазнина.
3. С една или две чаени лъжички оформяйте топчета от сместа. Можете да опитате и на ръка, но най-вероятно ще ви е прекалено течно. Пускайте в силно сгорещената мазнина и гответе докато хванат златиста коричка. После обърнете, за да се изпържат и от другата страна. Ваденето с решетъчна лъжица ще ви е най-лесно.
4. Готовите понички покапете с мед, сладко или топинг, а можете и просто да поръсите с пудра захар през цедка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ