Домашни питки с мляко и яйце
Домашен хляб с апетитна коричка и пухкава среда.
Необходими продукти:
- 500 г + 3 с.л. брашно
- 2 яйца
- 3/4 ч.ч. мляко
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 1 пакет суха мая
- 10-20 мл зехтин/олио
Начин на приготвяне:
1. Изсипете в леко затопленото мляко пакета мая с 3 с.л. брашно и 1 1 с.л. захар и оставете за 10 мин. да шупне.
2. През това време пригответе сухите съставки като смесите останалото брашно и солта.
3. Добавете млякото с маята и счупете едно яйце.
4. Месете до получаването на тесто, което не се лепи по ръцете. Намажете го с мазнина (зехтин/олио) и го оставете за половин час да втаса.
5. Когато времето за набухване изтече, премесете отново, разделете на 4 еднакви топки (по желание; можете да оставите цялото тесто заедно) и сложете да се пече в предварително загрята фурна за 1 час на 180 С или до готовност.
6. 10 мин. преди да извадите, намажете кората на питките/питката с разбит яйчен жълтък.
7. След като се опече, увийте за 20 мин. във вестници и хавлиена кърпа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ