Домашните лозови сарми на мама
Лозови сарми с плънка от месо, елда или ориз.
Ако възнамерявате да си приготвите консерви с листа, трябва да го направите в края на пролетта или началото на лятото. Листата хем трябва да са свежи и крехки, хем да са достатъчно големи, за да се завиват добре.
Необходими продукти:
- 500 гр кайма
- 2 глави кромид лук
- 150 гр елда (разбира се може и ориз)
- 1 морков
- 2 домата, средно големи и настъргани
- 2 с.л. сух джоджън
- 1 връзка копър
- 1 ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. куркума
- зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Запържвате за 2-3 мин. нарязаният на ситно лук с куркумата и черния пипер, след което добавяте елдата и настърганите домати.
След 2-3 мин добавяте каймата, разбърквате и махате от котлона. Тя трябва да остане сурова. В сместа добавяте нарязания на ситно копър и сух джоджън, както и сол по ваша преценка.
Лозовият лист се поставя с гланцираната страна навън и се пълни и завива. Редят се много плътно в тенджерката, в която ще се готвят. Добавяте една чаша вода и ги варите на слаб котлон, похлупени с тежка чиния, за да не се развият.
За около 40-45 мин би трябвало да са готови. Добър апетит!
Посвещавам тази рецепта на татко.
Вечна му памет, обичаше мамините сармички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ