Регистрация

Домашните лозови сарми на мама

Домашните лозови сарми на мама
Средно   |   Порции 25 броя   |   Видяна: 10478

Лозови сарми с плънка от месо, елда или ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако възнамерявате да си приготвите консерви с листа, трябва да го направите в края на пролетта или началото на лятото. Листата хем трябва да са свежи и крехки, хем да са достатъчно големи, за да се завиват добре.

 

Необходими продукти:

  • 500 гр кайма
  • 2 глави кромид лук
  • 150 гр елда (разбира се може и ориз)
  • 1 морков
  • 2 домата, средно големи и настъргани
  • 2 с.л. сух джоджън
  • 1 връзка копър
  • 1 ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. куркума
  • зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Запържвате за 2-3 мин. нарязаният на ситно лук с куркумата и черния пипер, след което добавяте елдата и настърганите домати.

След 2-3 мин добавяте каймата, разбърквате и махате от котлона. Тя трябва да остане сурова. В сместа добавяте нарязания на ситно копър и сух джоджън, както и сол по ваша преценка.

Лозовият лист се поставя с гланцираната страна навън и се пълни и завива. Редят се много плътно в тенджерката, в която ще се готвят. Добавяте една чаша вода и ги варите на слаб котлон, похлупени с тежка чиния, за да не се развият.

За около 40-45 мин би трябвало да са готови. Добър апетит!

 

Посвещавам тази рецепта на татко.

Вечна му памет, обичаше мамините сармички.


Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта