Домашна богата пица с три вида месо, гъби и яйца
Щедра пица с домашно тесто, гъби, бекон, шунка и прошуто.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 грама бяло брашно – пресято
- 100 мл прясно мляко
- 3 с.л. кисело мляко или 50 мл вода
- 1 с.л. захар
- ½ ч.л. сол
- 1 пакет суха мая
- 1 яйце
- 50 грама масло
- олио – колкото поеме
За пицата:
- 300 грама прошуто
- 300 грама шунка
- 300 грама бекон
- 600 грама гъби печурки (по възможност пресни)
- 4 яйца
- 500 грама кашкавал
- 8 с.л. доматено пюре
- 2 големи домата
- риган
- мащерка
- чубрица
- босилек
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в предварително загрятото до 38 градуса прясно мляко, в което сте изсипали и захарта.
2. Изсипете брашното в широка тава, оформете кладенче в средата му и щом маята шупне, я изсипете вътре и започнете да месите. Добавете солта, яйцето, киселото мляко или вода, маслото и олио и оформете гладко меко нелепкаво тесто, което завийте под капак и кърпа да втасва на топло за 30-40 мин.
3. През това време си направете заготовките за пицата. От горепосочените количества стават две големи двойни пици или иначе казано достойно преяждане за 4 човека. Нарежете доматите на кръгчета, гъбите измийте, при нужда обелете и нарежете на не много тънки полумесеци. Вкусът им се губи при печене ако парченцата са ситни. Лентите прошуто разделете една от друга, шунката нарежете на кубчета, а бекона – на ленти. Рендосайте кашкавала и се въоръжете с подправките и доматеното пюре. Нека всичко ви е под ръка.
4. Когато тестото втаса, го премесете и разделете на две топки. Сега е моментът да включите фурната да загрява на 250 градуса без вентилатор и да преместите поставката за тави в средата й. Въоръжете се с тави, достойни за пиците ви или просто приберете едната половина във фризера за следващо ползване. Ако ще печете само една пица обаче, намалете горепосочените продукти за плънката с 50%. Разтелете тестото по предварително намазнената тавичка.
5. Първо сложете 4 с.л. доматено пюре върху блата и с помощта на домакинска четка или лъжица го разтелете равномерно по целия блат. След това поръсете с подправки на вкус като имате предвид, че с чубрицата и босилека може да се прекали. После поръсете с кашкавал. Следват гъбите – нахвърляйте ги на плътен пласт, а върху тях наредете първо прошутото, после бекона и накрая кубчетата шунка. Отгоре покрийте с плътен пласт доматени резени. Върху тях също сложете подправки.
6. Пъхнете пицата да се пече и след 25 мин. проверете с клечка за зъби дали блатът е готов. Ако прецените, че е или че му трябва още съвсем малко време, то сега е моментът да счупите две от яйцата върху пицата така, че условно да я разделят на две порции. Пъхнете обратно да се допече за още 5-6 мин. След това спрете фурната.
7. Извадете пицата от там и поръсете с още кашкавал. Можете да добавите и финална щриха от подправки. Пъхнете обратно на изключен огън да се разтопи кашкавала.
8. Поднесете с любимия сос.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ