Шарена домашна пикантна пица
Пица за двама с пушено сирене, бекон, зеленчуци и люти чушки.
Необходими продукти:
За тестото:
- 400 грама готово тесто или
- 1 ч.ч. брашно + 2-3 с.л. за набрашняване и домесване
- 2 с.л. олио
- ½ пакет суха мая
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко (може и вода)
- 2 щипки сол
- ½ ч.л. захар
За плънката на пицата:
- 2 с.л. доматено пюре
- чубрица (може и шарена сол)
- сух босилек (ако имате)
- 250 грама бекон (или друг колбас по желание)
- 300 грама печурки
- 4-6 кисели краставички
- ½ глава лук
- 1 сладка чушка (за по-шарена пица можете да сложите малко зелена и малко червена чушка)
- 3-6 люти чушлета
- 2 домата
- ½ палка пушено сирене
- 2 яйца
- 200 грама кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Ако ще си правите домашно тесто, разбийте захарта и 2 щипки брашно в млякото или водата, които сте подгрели до температура малко над стайната. Добавете маята и изчакайте да шупне за 10-тина мунути. Сипете брашното в тава, добавете шупналата мая и олиото, замесете леко и след това осолете. Счупете яйцето и месете до получаването на еластично нелепнещо тесто. Оставете го на топло да удвои обема си (ще му трябват около 40 минути).
2. Тук вече могат да се включат и тези, които ще работят с готово тесто. Набрашнете плот и премесете тестото. Разточете го на тънък пласт с формата на тавичката си. Нека бъде малко по-голямо от нея, защото след полагане вътре леко ще се събере.
3. Намазнете тавичка и сложете тестото вътре. Намажете го с доматеното пюре и поръсете с чубрица и босилек (добавете и други подправки, ако желаете.
4. Нарежете на кубчета чушките, бекона, гъбите, киселите краставички и лука. Посипете безразборно върху пицата, като се стараете да има плънка равномерно по повърхността й.
5. Наситнете лютите чушлета и поръсете отгоре.
6. Обелете доматите, защото печената му люспа се хапва неприятно. Нарежете и него на кубчета и завийте плънката с доматено покривало.
7. Печете в средата на фурна на 220 градуса за 20 минути. Докато пицата се пече нарежете пушеното сирене на полумесеци.
8. Издърпайте пицата от фурната и сложете сиренето. Отгоре чукнете двете яйца и върнете да се допече.
9. Сега използвайте времето, за да нарежете на много ситни кубчета (или да рендосате) кашкавала.
10. Когато извадите пицата, поръсете с кашкавал и още чубрица и босилек. Поднесете топла с любимия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ