Домашен тутманик с много масло
Пухкав тутманик с масло и сирене и дъх на самардала.
Бон Апети
Излъчен на 23.01.2018
Помните ли бабиния тутманик - онази пухкава и въздушна питка с аромат на масло и сирене, която е така мека и благоуханна, че човек не може да спре да яде, докато не я излапа цялата. Именно този домашен хляб с яйце и сирене месят Лора и Стоян, за да ни припомнят една вкусна рецепта, която можем да последваме и да зарадваме близките си с най-вкусния тутманик.
Започваме като си разтапяме масло. Подгряваме мляко и в него сипваме захар и разтваряме жива мая. В купа смесваме брашно с щипка сол, добавяме шупналата мая, маслото и едно яйце. Замесваме меко и еластично нелепнещо тесто, което се оставя да втаса. През това време натрошаваме сирене и го смесваме с яйце - това е нашата плънка. Отделно си разтапяме още масло, защото ще правим питка от отделни топчици.
Втасалото тесто премесваме и разточваме на кора. От нея изрязваме квадрати. Всеки от тях пълним със сиренената смес, завиваме на топка и редим в кръгла кексова тава. Отгоре поръсваме със сладък червен пипер и самардала. Можете да опитате с чубрица, сминдух, риган или каквото друго харесвате. После се редят кубчета масло, питката втасва повторно и остава само да се изпече.
А на финала ароматът й сам ще събере семейството на трапезата. Внимавайте само да не опарите лакомите си муцунки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ