Домашен течен шоколад с ванилия
Как се прави шоколад с лешници вкъщи?
Необходими продукти:
- 200 грама печени лешници
- 2 с.л. какао (чисто 100%)
- 6 с.л. пудра захар
- 1 с.л. олио или друга растителна мазнина
- 1 ампула течна ванилия или 1 пакетчета на прах
Начин на приготвяне:
В блендер смилате лешниците. Уверете се, че ножовете на блендера ви са подходящи за смилане на ядки. В началото лешниците ще станат на твърда каша, но след като продължите, ще видите как се втечняват. Тогава към тях добавете какаото, захарта и ванилията. Отново разбъркайте с блендера и ако сместа стане гъста, добавете 1 супена лъжица мазнина. Пробвайте на вкус. Може да добавете още захар или какао, но внимавайте - те не трябва да доминират прекалено над вкуса на лешниците. Всичко е в баланса, който ще напипате след време.
Задължително използвайте истинско 100% какао. Сместа ви няма да е толкова плътна, като на купения течен шоколад, но вкуса си заслужава и при това знаете какво има в него.
Сложете го в бурканче в хладилника и му се наслаждавайте с удоволствие и мярка :-)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ