Домашен сос маринара за паста
Сос за паста и макарони.
Необходими продукти:
- 10-12 домата
- 2 малки глави лук
- 1 глава чесън
- 1 голяма сладка чушка
- 1/4 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. зехтин Extra virgin
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. риган (сушен)
- вода за бланширане на доматите
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тенджерка с вода, в която ще бланширате доматите. Така ще се обелят по-лесно след това.
2. Срежете кръстче на дъното на доматите и ги пуснете в кипящата вода. Оставете ги за няколко минути. Извадете ги и ги обелете.
3. Сложете обелените домати в блендера и ги направете на гладко пюре.
4. В кухненски робот смелете лука и чесъна до гладкост.
5. Нарежете малка зелена сладка чушка на кубчета.
6. Включете котлона и сложете тенджерка с 1/2 ч.ч. зехтин Extra virgin и чесновото пюре.
7. Сотирайте до карамелизиране и до получаването на златисто-кафяв цвят. Добавете чушката и сотирайте до омекване. След това добавете доматения сок и налейте 1/4 ч.ч. вода в блендера, за да изплакнете съда и върнете в тенджерката. Овкусете с малко сол и пипер и поръсете с риган.
8. Оставете сосът да къкри 15-20 мин. или до желаната гъстота. Оставете да се охлади и съхранете в буркан или подходящ съд. Може да замразите във фризера за по-нататък или да поднесете с прясно сварена паста.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ