Домашен салам от пилешки гърди с ядки
Домашен пилешки колбас или задушено пилешко филе с плънка от ядки.
Необходими продукти:
- 2 пилешки гърди с общо количество около 600 г
- 5 скилидки чесън
- 1,5 ч.л. сол
- 1,5 с.л. сладък червен пипер
- 4 с.л. олио
- 150 г орехи, лешници, шамфъстък, смес от трите или други ядки по избор в същото количество
- 2 ч.л. сух риган
- 5 г желатин
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди разрежете на пеперуда през средата на дебелината, за да се получи голямо и тънко парче. След това счукайте, за да се уголемят и изтънят допълнително между два листа стреч фолио.
2. В купчика намачкайте чесъна и добавете солта, пипера и олиото. Разбъркайте на кашичка и намажете с нея двустранно всяко парче месо. Можете да оставите да се мариноват или директно да продължите с готвенето.
3. Вземете два плика за печене и всеки от тях срежете на голям еднопластов лист за печене. Поставете в единия едното парче месо разгърнато.
4. Отгоре поръсете половината от нарязаните на едро ядки, 1/2 ч.л. желатин и половината от ригана. Завийте на руло и опаковайте като бонбон във фолиото. Завържете хубаво краищата. Повторете с вторяи плик и останалото месо, ядки, желатин и подправки.
5. Сложете двата бонбона в тава и сипете малко вода на дъното - колкото да ги покрива на 1/3.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 1:10 часа. След изваждане охладете и нарежете на кръгчета. Сервирайте като основно с гранитура и зеленчуци или като домашен салам от пилешко месо с ядки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ