Домашен пилешки пастет с подправки
Домашен пастет от пилешки дробчета с масло, лук и кимион.
Препечена филийка с пастет или пък топъл и мек хляб от фурната или хлебопекарната, който се поднася с крем за мазане на флийки от месо, зеленчуци и подправки - това е уникална идилия, позната от българското соцминало (изключае домашните машини за печене на хляб, но тогава всяка домакиня е месела семеен насъщен). И днес тази закуска, обяд или междинно прихапване блазни мнозина, но пастетът в повечето случаи представялва пълен с консерванти продукт от перушина, кости, остатъци и вредни мазнини, смлян фабрично и опакован в консерва. И сякаш той - пастетът е виновника да не си хапваме вкусни хлебчета с пастет.
Но това може да се промени, ако си спретнем домашен пастет - от пилешки дробчета с лук, масло и много подправки, както си му е редът. Влогърътъ Толик показва в своя канал kitchen_of_tolik как се прави домаешн пастет - ароматен и вкусен, неустоимо привлекателен върху филия и лесен за готвене. Така вече нямаме извинение да страдаме по забравения вкус от миналото или да храним семейството си с Е-та и вредности.
За направата на пилешки пастет от дробчета вкъщи разтапяме 180 г масло на слаб огън и пържим в него наситнени лук и чесън. След това добавяме 1/2 кг пилешки дробчета, овкусяваме с наситнен пресен магданоз, кимион, сол и пипер и мащерка и заливаме с бульон. Готвим до редуциране на течността, прехвърляме в купата на пасатора и превръщаме в идеалния месен сос за мазане. По желание можете да го опикантите с люта чушка или чили на прах. Можете да добавите и още от любимите си подправки. А после мажете и хапвате - това несъмнено е най-лесната част.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ