Домашен пай с гъби и лук
Киш с гъби и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 210 г брашно
- сол и пипер
- 125 г масло
- 2 с.л. олио
- 500 г гъби
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- копър и магданоз (или едно от двете по избор; пресни)
- индийско орехче
- 200 мл готварска течна сметана (млечна)
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и смесете с 1/2 ч.л. сол. Нарежете маслото на кубчета отгоре. Маслото трябва да е студено. Претрийте с пръсти на трохи с брашното, чукнете едно яйце, замесете и оформете на сплесната топка. Увийте в стреч фолио и приберете в хладилник.
2. Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Лука нарежете на полумесеци, а чесъна - наситнете. Сгорещете олиото в тиган и запържете гъбите няколко минути. Добавете лука и чесъна и гответе докато лукът омекне. Овкусете със сол и пипер и добавете наситнени пресни копър и магданоз.
3. Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора. Възможно е да се къса, но не се притеснявайте.
4. Намажете дъното и стените на форма за торти с падащо дъно с масло. След това разпределете тестото по дъното и част от стените. Ако се разкъса, снадете с пръсти.
5. Изсипете гъбената запръжка в тестото.
6. Разбийте три яйца в купа, добавете сол, пипер и индийско орехче, залейте със сметаната и разбъркайте. Ренодсайте кашкавала в тази смес и разбъркайте отново. С тази смес залейте пая.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ