Домашен кекс с ябълки, яйца и кисело мляко
Ябълков сладкиш с ванилия и мляко.
Ябълките са комерсиален и лесен за намиране плод в бедствие и щастие, затова и са основа на много от домашните сладкиши в стил бабини кексове. Рецепта за такъв показва Иван Звездев като залага на елементарни продукти и красива формичка за кексове, за да направи разкошен десерт - привлекателен не само за очите, но и за небцето.
Първо в купа с миксер се разбиват яйцата и захарта, добавя се прясно и кисело мляко, ванилия, а след като се хомогенизират заедно всички тези съставки, към тях влизат брашно, нишесте, цитрусова кора и бакпулвер. Бърка се отново до получаването на гладко кексово тесто. То се прехвърля в подходящ съд за печене. Ако е метален или керамичен, е добре да го намазните и набрашните, за да не залепне кексът.
Ябълките се режат на полумесеци и се редят плътно върху сладкиша. Не гонете идеалната форма, защото това ще е дъното му след изпичане. После вкарвате във фурната, предварително загрята на 170 градуса. След 30-тата минута печене намалявате температурата на 160 и оставяте да се готви още 15 минути.
Изпеченият сладкиш се охлажда и обръща. Можете да сервирате с кафе, чай, мляко с какао и дори табиетлийско следобедно аперитивче. Точните продукти и стъпки на направа - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ