Домашен кашкавал от мляко и яйца
Рецепта за кашкавал вкъщи от прясно и кисело мляко с яйца и подправки.
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 2-3 яйца в зависимост от размера
- 2,5 с.л. сол
- 250 мл кисело мляко
- подправки по желание - чесън на прах, къри, чили, кимион, босилек - изберете вкуса, който искате да има или го направете натурално
Начин на приготвяне:
1. Сложете в тенджера млякото да кипне със солта.
2. Докато го чакате да заври разбийте в купичка яйцата.
3. Въоръжете се с тел за бъркане - лъжица не върши работа. Изсипете разбитите яйца при врящото солено мляко и бъркайте още 2-3 минути. Добавете подправки по желание.
4. Намалете огъня и добавете киселото мляко. Не се стряскайте - то ще пресече сместа и ще започнат да се образуват парчета. Продължете да бъркате още няколко минути без да спирате, защото не трябва да загарят парчета по дъното.
5. Махнете от котлона и оставете за 10 минути настрани.
6. Когато се върнете, ще заварите сиренена коричка, под която има зеленикава суроватка.
7. Предварително си пригответе марля, която да използвате като цедилка.
8. Изсипете съдържанието на тенджерата в гевгир и след като подържите малко да се отцеди голямата течност, прехвърлете в марлята и окачете за няколко часа да виси. Не забравяйте да сложите съд отдолу, за да събира отцеждащата се вода.
9. Когато честотата на капките се разреди през 30 секунди, свалете цедилката от мястото й. Притиснете с тежест, за да изхвърли и малкото останала течност. Най-добре сложете в тава и оставете под наклон. Дръжте така още 8-10 часа.
10. Прехвърлете съдържанието на цедилката в купа и приберете в хладилник. След 8 часа ще имате домашен кашкавал.
От 1 литър мляко се получава около 250 грама кашкавал. Ако искате повече - увеличете дозите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ