Доматен пай със сметана
Сметанов пай с домати и подправки.
Необходими продукти:
На тестото:
- 80 грама ръжено брашно
- 100 грама пшенично брашно
- 60 грама неразтопено масло
- щипка сол
- 5-6 супени лъжици течна сметана за готвене
На пълнежа:
- 700 грама червени и жълти домати
- 300 мл сметана
- 2 яйца
- 2 супени лъжици сушени подправки (риган, босилек, мента)
- щипка сол
- 1 чаена лъжичка индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното с маслото, докато бучките масло се разбият напълно.
2. Добавете течна сметана за готвене и омесете до получаване на хомогенна смес. Не замесвайте прекалено дълго, за да не пресечете тестото без набухвател с телесната топлина.
3. Оставете в хладилник поне за 30 мин.
4. Измийте доматите, нарежете ги и оставете за малко в гевгир, за да се изцедят от излишните води. Разбийте яйцата и добавете сметана, сол, индийско орехче и подправки.
5. Извадете тестото от хладилника, разстелете го в плитък съд.
6. Печете 15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса C.
7. Извадете от фурната и изсипете половината от яйцата със сметаната. Наредете един пласт домати и доизсипете сметановата смес.
8. Печете във фурна още 25 мин. на същата температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ