Дебели кюфтета в сметана и масло
Задушени кюфтета в сметанов сос с масло и бульон.
Необходими продукти:
- 500 г свинска кайма
- 500 г телешка кайма
- 2 глави лук (около 150 г общо)
- 1 яйце
- 1 ч.л. сушен или 1 с.л. наситнен пресен магданоз
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 200 г ориз
- 40 г масло
- 3 с.л. брашно
- 600 мл бульон
- 1 с.л. сладък червен пипер + сол на вкус
- 250 мл течна млечна незаквасена готварска сметана около 31%
- пресен магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Ориза сложете да се свари до готовност като измиете и залеете с 600 мл вода. След като заври отпенете и оставете да къкри докато изпие водата. После махнете от огъня и разбъркайте. Ако се е захванал за тенджерата, оберете само бялата част от сварения ориз и заделете за готвенето.
2. В голяма купа изсипете двата вида кайма, добавете намачкания или минат през преса чесън, солта, кимиона, наситнения лук, магданоза, черния пипер и яйцето. На финала добавете и ориза и замесете хубаво съставките.
3. С мокри ръце оформете 12-15 кюфтета - дебели, леко продълговати и леко сплеснати. Подредете ги на дъска или в плато.
4. Сгорещете на слаб към умерен огън маслото в голям тиган с капак. Добавете брашното, бъркайте докато се абсорбира и след това постепенно наливайте при непрестанно бъркане бульона докато се получи гъст сос. Овкусете с червен пипер и сол.
5. Добавете сметаната, кипнете и след това внимателно подредете кюфтетата в соса. Захлупете с капак щом кипне и оставете да се готви 15 минути. След това обърнете кюфтетата и гответе още 10 минути на същата температура (слаб към умерен огън)
6. Готовите кюфтета разпределете в индивидуални порции, покапете със сметановия сос и поръсете с листенца пресен магданоз. Сервирайте топли с гарнитура от картофено пюре или с мек хляб за топкане.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ