Печен домашен чипс с паприка
Хрупкав пикантен домашен чипс без пържене.
Чипсът е една от доста вредните храни, която в сезона на летните бири особено изкушава да си го хапнем, а после съжаляваме за направения хранителен грях. Ето идея как да си направите домашен чипс, за който можете да използвате и превзелите пазара пресни картофки. Най-хубавото в тази рецепта е, че чипсът не се пържи, а се пече на фурна, с което си спестяваме голямо количество мазнина. Несъмнено тази идея спасява тялото от доста вредности, кухнята от омирисване на пържено, а талията от натрупване на мазнини. Освен това можете да добавите каквито подправки желаете, за да стане идеален за вкуса ви. Правила съм го с чили на прах, друг път ми хрумна да сложа къри. Екстравагантно, но вкусно е. Импровизирайте смело. Обещавам съвсем скоро да пусна и рецепта за същия чипс, но вместо мазнина се слага вода. Не е така идеален, но е доста здравословно мезенце. От дадените долу количества излизат две големи тави.
Необходими продукти:
- 850 грама картофи
- 50-70 мл олио
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. червен пипер
- лют пипер по желание
- още подправки по желание
- сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите. Ако имате възможност го направете от предишния ден и ги накиснете в студена вода. Дръжте в хладилник. Така чипсът става по-сочен, а картофите изхвърлят вреден за тялото токсин. Не е грях, ако пропуснете кисненето заради липса на време.
2. Добре измитите картофи нарежете на шайби, без да ги сушите. Дебелината трябва да е около 0,5 см.
3. Вземете си здрав найлонов плик. Аз ползвам от тези за смет. Нахвърляйте шайбите картофи вътре, сипете олиото, солта и половината от червения пипер, оставете да влезе въздух в плика, хванете като балон и раздрусайте. Ето как става перфектно овкусен и намазнен чипс.
4. Застелете голяма тава (или направо две големи тави, ако имате) с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Подредете картофите в тавата плътно, но без да се застъпват. Отгоре поръсете останалия червен пипер и лют пипер, ако харесвате пикантни картофки. Можете да сложите и други подправки по ваш вкус.
5. Печете в средата на фурната без вентилатор докато картофите станат твърди, хрупкави и леко препеченки по крайщата. Това отнема около 25 минути. Опитайте един и преценете дали са готови за вадене.
6. Поднесете с охладена бира и любимия сос за потапяне.
Наздраве и да ви е вкусничко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ