Гъмбо със скариди и наденица
Гъмбо със скариди, наденица и пушено месо.
Необходими продукти:
- 1-1/2 ч.ч. разтопено масло
- 1-1/2 ч.ч. обикновено брашно
- 2 ч.ч. нарязан лук, на около 9 мм парченца
- 1 ч.ч. нарязани зелени чушки, на около 9 мм парченца
- 1 ч.ч. нарязана целина, на около 9 мм парченца
- 500 г пушена наденица, нарязана на 1,3 см парчета
- 500 г пушено месо, нарязано на 1,3 см парчета
- 1 с.л. червен пипер
- 2 ч.л. смлени листа сасафрас
- 1 ч.л. смлян чили пипер (по желание)
- 10 ч.ч. студен пилешки бульон
- 2 с.л. кафява захар
- 2 дафинови листа
- 500 г скариди, почистени и обелени, без опашките
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Смесете разтопеното масло и брашното в голяма тенджера, като разбърквате постоянно на среден огън. Гответе, докато бешамелът потъмнее до шоколадово-кафяв цвят (около 20 до 25 мин.).
2. Прибавете нарязания лук, зелените чушки, целината, наденицата и месото. Разбърквайте постоянно, докато зеленчуците омекнат (около 8 до 10 мин.).
3. Прибавете червения пипер и смлените листа сасафрас. Ако предпочитате по-пикантни ястия, сложете и смления чили пипер. Гответе около 1-2 мин.
4. Прибавете студения пилешки бульон. Разбъркайте докато се обединят сосът бешамел и бульонът.
5. Прибавете дафиновите листа и кафявата захар, оставете сместа да заври и намалете огъня до средно слаб. Оставете да се готви, като разбърквате от време на време за около 1 - 1-1/2 часа.
6. Прибавете скаридите около 15 до 20 мин. преди сервиране (според размера на скаридите). Прибавете сол и пипер на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ