Люто гъмбо с наденица и пилешко
Пикантно пиле с много подправки.
Необходими продукти:
- 1 с.л. (15 мл) плюс 1/2 ч.ч. (120 мл) зеленчуково олио или от гроздово семе
- 450 г пушена наденица, нарязана
- 1.80 кг обезкостено пилешко без кожата
- подправка кейджън (която се състои като цяло от много лют червен пипер, с малко чесън и лук на прах, другите съставки може да се различават)
- 1 ч.ч. (230 мл) брашно
- 2 ч.ч. (470 мл) лук, нарязан
- 1 ч.ч. (240 мл) целина, нарязана
- 1 ч.ч. (240 мл) зелена сладка чушка
- 1 ч.л. (5 мл) сол
- 1/4 ч.л. (1.20 мл) много лют червен пипер
- 2 дафинови листа
- 9 ч.ч. (2 л) пилешки бульон
- 1/2 ч.ч. (120 мл) зелен лук, нарязан
- 2 с.л. (30 мл) пресен магданоз, нарязан
- 1 с.л. (15 мл) подправка за гъмбо (основно смлени листа сасафрас - американско лаврово дърво) или бамя
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 1 с.л. олио в голяма тенджера на среден огън. Прибавете наденицата и гответе докато покафенее - около 8 мин. Махнете наденицата и я отцедете върху кухненска хартия. Заделете настрана.
2. Овкусете пилето с подправката кейджън и сложете в останалата мазнина. Гответе на средно силен огън, докато покафенее хубаво - 5-6 мин. Махнете пилето от тенджерата и оставете да се охлади, след което го сложете в хладилника, до използване.
3. Смесете останалата 1/2 ч олио с брашното в същата тенджерка на среден огън. Гответе като разбърквате постоянно, около 20-25 мин., за да се получи тъмно кафяв сос, с цвят на шоколад. Сосът ще пуши, но не се притеснявайте - нормално е. Не спирайте да бъркате, защото може да прегори.
4. Сложете лука, целината и чушката и гответе като бъркате 4 мин. Прибавете наденицата, солта, лютия пипер и дафиновите листа и бъркайте на огъня 2 мин. Докато разбърквате, бавно налейте пилешкия бульон и разбъркайте докато се получи хомогенна смес. Оставете я за кипне. Намалете котлона на средно ниска температура и варете непокрито и като разбърквате от време на време 1 час.
5. Сложете пилето в тенджерата и варете 1.5 ч.
6. Махнете дафиновите листа. Накъсайте пилето. Ако използвате цяло пиле, сега можете да махнете костите.
7. Сложете зеления лук, магданоза и подправката за гъмбо.
8. Поднесете върху ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ