Гъбено ризото без месо
Ризото с печурки и мащерка.
Вкусно безмесно ризото с гъби и мащерка се готви в канала Хапка. Рецептата се прави по класическия начин за готвене на ризото, в който оризът къкри в компанията на бяло вино и бульон, овкусява се щедро с пармезан два пъти и се добавят ориенталски подправки и заливка от висококачествен зехтин. Авторите изчисляват, че да си направим оригинално ризото вкъщи ще ни струва 3 лв. на порция - доста по-евтино, отколкото в някои ресторант. А и имаме гаранция за качеството на продуктите. Ето как се готви:
Въпреки че във видеото стартират с гъбената запръжка, ние съветваме да започнете от ориза, а докато той къкри с бульона, да се заемете с печурките. В тиган се разтапя масло в сгорещен зехтин. Запържва се наситнен лук, после се добавя и чесън, а след това и ориз Арборио. Когато зърната придобият лека прозрачност, се налива бяло вино и част от бульона. По време на готвенето се вкарва още бульон. Овкусява се със сол, пипер и мащерка и се оставя да се развари добре на умерен огън.
През това време в тиган със зехтин се запържват гъбите, нарязани на полумесеци. Към тях се добавят клонки мащерка и се посоляват. Готовите гъби се добавят в ризотото чак след като се е разварило. Изсипва се настърган пармезан, разбърква се докато се разтече, маха се от котлона и се монтира със студено масло. След това се разсипва в порции, поръсва се с още пармезан, покапва се със студено пресован зехтин и се доовкусява с мащерка. Готово е за хапване!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ