Гъбена солянка с краставички и маслини
Руска супа с гъби, кисели краставички, лук и запръжка.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 300 грама гъби и 2 сухи гъбени бульончета
- 4 кисели краставички
- 2 с.л. растителна мазнина
- 2 с.л. доматено пюре
- 20-30 грама масло
- 8-10 маслини без костилки
- 4-5 резена лимон
- сол и черен пипер на вкус
- сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете гъбите, нарежете ги на полумесеци и ги сложете да се варят в 1,2 литра вода. Разтворете вътре и сухите бульончета.
2. Наситнете лука, сгорещете мазнината и запържете до покафеняване.
3. Нарежете на кубчета киселите краставички и ги добавете към лука. Сипете доматеното пюре, сложете подправки на вкус като имате предвид, че бульончетата също са солени. Добавете маслото и 1 черпак от гъбения бульон и оставете да къкри под капак за няколко минути.
4. Добавете зеленчуковата запръжка към супата, опитайте на вкус и сложете още подправки, ако сметнете, че е необходимо.
5. Сипете супата по купички и гарнирайте с по 1 ч.л. сметана, няколко маслини и резен лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ