Грис халва с орехи и канела
Грис с масло, захар, канела и ядки.
Любимата грис халва навява спомени за детската градина или бабините следобедни закуски през ваканцията, защото това е един от най-приятните десерти за дечицата. Нищо не пречи обаче да се хапва и от възрастни, защото е доста засищащ, сладък, питателен и е уникален старт на деня, който се приготвя бързо и може да замени поредната бърза закуска, купена по път за работа. Лесната и експресна рецепта за грис халва с масло намираме в канала на Милена da_sgotvim_s_milena, където я виждаме във вариант с вода. Но по желание можете да използвате и мляко за направата на соцдесерта.
Течността се кипва и в нея се разтваря захарта. Съотношението е идеално за запомняне наизуст - две части вода или мляко, една част захар, една - масло и една - грис - това е всичко. След като захарният сироп е готов, го дърпаме от котлона леко да се охлади. Разтапяме масло в тиган директно на включения котлон и след това в него запържваме гриста докато започне леко да покафенява. После спираме огъня, но не махаме тигана. Изсипваме вътре захарния сироп, подправяме с канела и ванилия на вкус и оставяме под капак за 10-тина минути.
По желание можете да поднесете с натрошени орехи, запечени на сух тиган ядки или сушени плодове. А след това си хапнете и позволете на милите спомени да ви накарат да се почувствате по детски.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ