Грахова супа с пушено свинско и картофи
Супа от грах със свинско с картофи, моркови и лук.
Необходими продукти:
- 600 г сурова грах (пакетирана, не консервирана)
- 4,5 л вода + още за кисненето на грахта
- 600 г пушени свински ребра с кост
- 20 г масло
- 1 голяма глава лук
- 2 средни моркова
- 400 г картофи
- сол и пипер на вкус
- 2 дафинови листа
- магданоз и крутони за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Грахта изсипете в купа, залейте с вода, измийте, изсипете водата и повторете още два пъти. След това залейте с вода, която хубаво да покрива зърната и оставете да киснат за 10-12 часа. Използвайте студена вода или вода със стайна температура.
2. Измийте и отцедете водата. Прехвърлете зърната в тенджера, залейте с 1 л. вода, кипнете, варете на умерен огън 3 минути. Излейте водата. Залейте пак с 1 литър, кипнете и повторете на третата минута миенето и изливането. След това залейте с 2,5 литра вода, кипнете, отпенете, намалете огъня на слаб към умерен, добавете нарязаните на парчета пушени свински ребра, сложете капак и оставете да се вари 1 час.
3. През това време си направете по желание крутони за поднасяне. Освен това направете зеленчуковата запръжка. За целта наситнете морковите и лука. Сгорещете маслото в тиган, запържете лука за 4 минути, добавете морковите и гответе и бъркайте още 4 минути. Махнете от котлона. Картофите обелете и нарежете на малки кубчета. Измийте.
4. Извадете ребрата от супата и оставете да се охладят. След това свалете месото от кокалите и го нарежете на малки хапчици. На мястото на месото добавете картофите и запръжката. Когато месото е готово, върнете и него в ястието.
5. Овкусете със сол и пипер, пуснете дафиновите листа, разбъркайте, сложете капака и оставете за още 1 час на слаб огън.
6. По желание сервирайте с крутони и поръска от пресни листа магданоз.
Източнник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ