Въздушни японски палачинки с бити белтъци
Въздушни палачинки с ванилия и захар.
Необходими продукти:
- 2 жълтъка
- 2 с.л. мляко
- 35 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- ванилия
- 2 белтъка
- 1/2 ч.л. лимонов сок
- 20 г пудра захар
- 1 ч.л. олио
- мед и пудра захар или друго по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Жътлъците разбийте на ръка с млякото. Добавете брашното, бакпулвера и ванилията и бъркайте с вилица докато се получи гладък крем.
2. Белтъците разбийте на пяна с миксер. Добавете лимоновия сок и пудра захарта и продължете да разбивате докато се получи гъст крем. Когато обърнете купата, не трябва да помръдва.
3. На части добавяйте белтъците в жълтъчната смес и бъркайте нежно с шпатула докато се получи еднородно въздушно тесто.
4. Намажете дъното на тиган с няколко капки растителна мазнина или масло. После подгрейте. Изберете тиган, който има капак.
5. Със супена лъжица сипете на три места по 1 лъжичка от сместа. Оставете за 1 минута на умерен към слаб огън, добавете по втора лъжица отгоре, захлупете с капака, гответе една минута, после отгоре сложете и по трета лъжица от сместа, захлупете пак и печете 2:30 минути. С шпатула обърнете палачинката и печете под капак още 2:30-3 минути.
6. Готовите палачинки покапете с мед и поръсете с пудра захар. Можете да поднесете също с бита сметана, плодово сладко или пресни плодове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ