Виетнамски солени палачинки
Люти палачинки със скариди и салата.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 пакет микс за палачинки
- 3 ч.ч. студена вода
- 1 консерва неподсладено кокосово мляко
- 5 стръка зелен лук, нарязани на тънки филийки по диагонал
За плънката:
- 4 с.л. зехтин
- 4 лука шалот, нарязани на тънки филийки
- 12 сиви скариди, обелени и разполовени по дължина
- 113 г виетнамска нетлъста свинска наденица, нарязана на жулиени
- 6 печурки, нарязани на филийки
- фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
За дресинга:
- 1 ч.ч. вода
- 4 с.л. захар
- 2 лайма, изцедени на сок
- 4 големи скилидки чесън, фино нарязани
- 4 чили чушлета, фино нарязани
- 4 с.л. виетнамски рибен сос
За салатата:
- 1 глава маруля, накъсана
- 1 малка краставица, без семената, нарязана на жулиени
- шепа мента
- шепа кориандър
- шепа чипс от лук шалот
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сместа за палачинки заедно с кокосoвото мляко, водата и зеления лук в купа и разбъркайте хубаво. Заделете.
2. Сложете тиганче с дебело дъно върху котлон на силен огън и поръсете с олио. Сложете лука шалот и запържете, докато усетите аромата му. Добавете гъбите и сотирайте около минута и след това сложете скаридите и наденицата. Овкусете със сол и пипер. Заделете.
3. За дресинга, кипнете вода и разтворете захарта. Когато се разтвори напълно, налейте този сироп в малка купа да се охлади. Когато това стане, добавете сока от лайм, чесъна, чилитата и рибения сос и и разбъркайте.
4. За да направите палачинките, загрейте незалепващ тиган, поръсен с малко зехтин. Когато зехтинът се сгорещи достатъчно, изсипете с черпака от тестото и разпределете на тънък слой. Когато краищата на палачинката започнат да се отлепят от съда, а дъното стане златисто-кафяво, сложете пълна лъжица от плънката в средата и сгънете палачинката, така че да се получи полукръг. Оставете да се пържи още около минута и прехвърлете в чиния. Поднесете веднага, поръсена с чипс от лук шалот, с гарнитура от салатата и дресинга.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ