Великденска мазурка - пай с мармалад
Полска мазурка - сладкиш с маслено тесто и плънка от плодов конфитюр.
Бон Апети
Излъчен на 03.04.2018
Царска мазурка - това е полски сладкиш, направен от маслено тесто с преплетена повърхност като на пай. Но в образувалата се тестена решетка след изпичане и охлаждане пълним с два вида плодово сладко с контрастиращи цветове. Така се получава празничен десерт с изящна визия, който лесно се прави в домашни условия.
Първо замесваме тестото като с миксер разбиваме масло на стайна температура с пудра захар и ванилия. След като се получи кремообразна смес, добавяме заквасена сметана и яйце и бъркаме отново. Отделно с помощта на чопъра превръщаме пакет филирани бадеми в брашно, а след това към тестото добавяме и сухите съставки - брашното от ядки и бяло брашно. Замесваме твърдо тесто, което се оставя да почине в хладилника за 15 минути.
На следващ етап застиламе правоъгълна тава с хартия за печене и си вадим 2/3 от тестото. Не без усилия разточваме на тънка кора, която да полегне в тавата, като правим и около 2 см. борд. От останалото тесто се изрязват лентички и се редят на ромбове по повърхността на сладкиша. Гледайте във видеото точно как се прави - не е сложно. Подредения сладкиш намазваме с рабит жълтък с малко вода и печем за 15-20 минути на 180 градуса.
След като се охлади, пълним получените от шарката килийки с мармалад. Лора и Стоян избират малини и кайсии, но можете да импровизирате и с други сладка с контрастиращи цветове. След това се поръсва с пудра захар и е готово за сервиране. Ето как се прави сладка мазурка за ядене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ